Prawdziwie włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Włoskie restauracje to w Polsce najbardziej popularny typ gastronomii. Lubimy włoskie jedzenie bo jest pyszne, sycące i ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Mocniej wrażliwi konsumenci degustują rzadsze dania obiadowe takie jak tortellini, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną restauracją włoską trzeba przyjrzeć się kilku cechom: jak wiele półproduktów rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w menu znajdują się też nie tak typowe potrawy, czy lista win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża wielość smaków i jedzenie z różnych zakątków Włoch. W dobrej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.
Włoska kuchnia nie jest trudna, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest dobra Z pewnością można stwierdzić, że jest to wspaniała kuchnia europejska .
Dobre wino włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie może ignorować wina. Kolacja bez wyjątku powinien zawierać też wino. Kieliszek alkoholu to we Włoszech cos zupełnie naturalnego. włoska restauracja Kraków centrum Najbardziej typowe wina włoskie to toskańskie bolgheri, kalabryjskie lamezia oraz monti z Sardynii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście ma być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, powinna mieć nie mały zestaw win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc poznać indywidualność kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film