Smaczna kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród wielu wariantów, które proponuje kuchnia europejska warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, połączeń oraz spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie potrawy
Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. włoskie przepisy Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, focaccia, minestrone oraz liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film